tiistai 8. huhtikuuta 2014

Henkistä valmennusta

Moikka kaikki!

Self-trust is the first secret of success
Tykkään katsoa urheilua televisiosta. Viime vuonna satuin katsomaan jotain pikajuoksun finaalia. Kaikki urheilijat olivat ihan tikissä, tuhansia ja tuhansia treenitunteja, terveellistä ruokavaliota ja riittävää unta jokaisen matkalla kisakentälle tuohon finaaliin. Kuitenkin urheilijoiden kasvoista saattoi nähdä niin erilaisia tunnetiloja. Osa oli selvästi stressaantuneita, osa varman ja keskittyneen näköisiä, osa taas letkeitä ja yleisön kanssa rennosti vuorovaikutuksessa. Mietin ennen lähtöpamausta, että mitenköhän nuo eri tunnetilat ja valmiudet näkyy maaliviivalla.
Kuten arvata saattaa- stressaantuneet ja epävarmat mokasivat  ja varmat ja letkeät suoriutuivat hyvin tai tekivät uudet ennätykset.

Pelkkä fyysinen treenaaminen ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen ei siis riitä huippusuoritukseen. Henkinen valmennus, joka kehittää mm. itsetuntoa, mieltä ja tunnetiloja on olennainen osa kilpaurheilijan elämää. Sillä starttiviivalla jokainen urheilija on fyysisesti huippukunnossa. Se, mitä  pään sisällä tapahtuu ja miten urheilija on valmistanut itsensä starttiin on yksi niistä asioista, joka vaikuttaa siihen, kuka onnistuu tekemään parhaan suorituksen!

Mun ensikosketus henkiseen valmentautumiseen tapahtui Peuramaalla, kun ihana Katri Syvärinen tuli pitämään yksityisiä valmennustunteja. Sain Katrilta apuvälineet, joita käytän nykyään aina ennen starttia. Mielikuvaharjoittelut ovat yksi tärkeimmistä rutiineistani ennen radalle menemistä. Se on helppoa ja jokainen voi tehdä sitä.

Ennen selkään nousua menen johonkin rauhalliseen paikkaan ja hengitän syvään. Käyn radan läpi päässäni niin, että ratsastan jokaisen askeleen. Mielikuvaharjoittelussa kuvittelen ratsastavani niin hyvin kuin pystyn, ja mietin miltä se onnistumisen fiilis tuntuu mun mielessä ja kropassa.  Haen sen varman fiiliksen, että osaan kaikki ne asiat ja haluan mennä näyttämään osaamisen kaikille! Sitten, kun menen sinne radalle oikeasti, niin olo tuntuu paljon varmemmalta. Suosittelen lämpimästi kaikille. Tällainen "oma hetki " ennen starttia voi tehdä oikeasti ihmeitä.

Mielikuvaharjoittelun lisäksi henkinen valmennus on kehittänyt mun itsetuntoa. En tiedä teistä, mutta itse ajattelen usein kisoissa olevani jotenkin todella pieni ja huono kaikessa. Tuntuu, että kaikki tuijottaa ja näkee kaikki virheet, ihan kuin ne skannaisi sut läpi ja bongaisi kaikki ne jutut mitä et osaa. Olen vihdoin ja viimein tajunnut , että tällainen ajatteleminen on niin turhaa ja lannistavaa!! Oikeasti, kukaan meistä ei ole täydellinen. Kaikki tekee virheitä, kaikki me opetellaan ja tehdään oman suunnitelman mukaan. Oon vihdoin ja viimeinen oppinut, että oikeesti jokaisen siellä aidalla seisovan ihmisen mielipide ei suoraan sanottuna tarvitse  kiinnosta mua. Nykyään keskityn vain omaan tekemiseen ja jätän muiden mielipiteet omaan arvoon. Henkinen valmennus on saanut mut tajuamaan, että kilpailuissa menen näyttämään sen mitä osaan ja sen kaiken mitä ollaan harjoiteltu. Nykyään ennemminkin mietin, että vitsit mun hevonen on hieno! Me vedetään tää niin hyin! Se, että uskoo itseensä on aika isossa osassa onnistumista. Niin treenissä, kuin kilpailussa.

Nyt olen alkanut käymään Kirkkonummella Anna Andersenin henkisessä valmennuksessa. Haluan kehittyä siinä niin hyväksi, etten joudu olemaan kisoissa se, joka epäonnistuu sen takia, että pää ei kestänyt paineita.



xx Renja

2 kommenttia:

  1. Muista, että henkinen valmistautuminen on yksilöllistä! Joillekkin stressi on hyväksi ja lisää suorituskykyä. Kaikkien ei tarvitse olla rennon letkeitä lähtöviivalla ;)

    VastaaPoista
  2. Jep niin se menee! Mutta uskon, että stressi ja paineet, jotka ei ole omassa hallinnassa on vain huonoksi suorituskyvylle. Hyvän vireyden pieni määrä kyllä antaa :D

    VastaaPoista