perjantai 13. kesäkuuta 2014

ULKOMAILLE

Kesäiset terkut Ruotsista!

Istun nyt Kungsgårdenissa Flyingessä isän kanssa syömässä lounasta. Hevoset on ulkona isossa ruohotarhassa nauttimassa elämästä ja täyttämässä vatsoja vihreällä ruoholla. Minä ja hevoset palautellaan vielä eilisestä matkasta, josta ajattelin tulla kertomaan teille tänne. SM kisoista kerron teille myöhemmin, mun osalta ne meni ihan mukiinmenevästi yhtä maastossa sattunutta työtapaturmaa lukuunottamatta.

Hevoset tarhassa nauttimassa auringosta eilen illalla matkan jälkeen


Ypäjän kisojen jälkeen ratsastin molempia hevosia rennoiksi ja pakkailin ja pesin kaikkia kamoja. Olen aika kontrollifriikki tällaisissa tilanteissa, ennen matkaa haluan , että kaikki kamat on pesty ja pakattu siistiin järjestykseen. Inhoan ylikaiken, jos kaikki on likaisin ja sekaisin enkä löydä mitään mistään. Ehkä ihan hyvän näin :D

Keskiviikkona herätyskello soi jo 4.00 ja suunnattiin heti kohti Peuramaata. Aamuruokin hevoset ja laitoin ne kävelykoneeseen kävelemään 45 minuutiksi. Sitten kuljetussuojat jalkaan ja auto käyntiin! Matkalle laitan hevosille paksut patjat ja pintelit päälle joka jalkaan. Hännän letille ja lämpösavea lanneselkään. Olen huomannut, että savi pitää hevosen lanneselän vähän vetreämpänä. Tiedän ,että useat ei pidä kuljetussuojia kuin etujaloissa (jos niissäkään), mutta koska kumpikaan hevonen ei ole vielä potkinut niistä ärtyneenä, haluan suojata jalat niin hyvin , kuin vain voin. Olin ihan intopiukeena tässä vaiheessa, niin pitkään oon odottanut, että pääsen ulkomaille ja nyt vihdoin pääsen lähtemään!!



Meidän matkasuunnitelma oli seuraava: laivamatka Naantalista Kappelskäriin ja sieltä pitkä ajomatka Skåneen Flyingeen. Jännitysmomenteista ei vältytty matkalla satamaan, kun saatiin soitto, että satamissa on jonkin sortin lakko meneillään. Onneksi se ei vaikuttanut meidän matkaan mitenkään ja päästiin laivalle suunnitellusti! 

Ruotsin laivamatka kesti n. 7 tuntia. Kävin kerran laivamatkan aikana juottamassa hevoset ja antamassa vähän päiväkauroja.Lasken tällaisille matkoille aina  väkirehut alas, mutta annan ruoka-aikoihin aina pari kourallista kauraa kuitenkin. Pidettiin lastaussilta kokonaan auki, jotta saatiin ilma kiertämään autossa kunnolla. 

Satamasta ajettiin Manntårppiin ottamaan hevosia ulos autosta. Manntårp on Kappelkäristä n. 4 tunnin päässä. Se on iso ravikeskus, jossa toimii mm. myös hevosklinikka. Siis ihan huippupaikka tehdä välistoppi matkaan! Hevoset oli tosi energisiä ja taluteltiin niitä n 20 minuuttia. Sitten laitettiin ne karsinoihin lepäämään ja syömään ja juomaan. Annettiin niiden levätä reilu tunti, jonka aikana siivosin hevosauton kunnolla ja käytiin isin kanssa matkasuunnitelma läpi. Meidän navigaattori nimittäin sanoi itsensä irti kesken ajomatkan, joten jouduttiin ajamaan loppumatka vanhaan tapaan kartan kanssa. ( Voin sanoa, että se oli aika tuskaa, kun silmät ei meinaa enää pysyä auki...)

laivaan vihdoin! / Hevosten juottamista ja ruokkimista / aamupalaa laivalla / heppaselfie :)

Kaiken tämän jälkeen päästiin taas tien päälle ajosuuntana Flyinge. Matka sujui tosi hyvin ja saavuttiin perille auringonnousun aikaan. Kokonaisuudessaan matkaan kului siis yksi päivä. Skånen peltomaisemat auringon noustessa on ehkä mun yks lempparimaisemsita. Niitä ihaillessa tajusin vasta, että nyt ollaan oikeasti matkassa. 

Meidän talli on Kungsgårdenin ja Piian tallin lähellä. Sen omistaa vanha pariskunta, jotka on tosi mukavia. Skånen murteen ymmärtäminen on asia erikseen, olen jo pariin otteeseen nauranut itselleni, kun joudun pyytämään toistamaan asoita moneen otteeseen. Noh, ehkä tässä pikkuhiljaa aletaan oppimaan.. Puolen tunnin yöunilla oli aika ihanaa päästä vihdoin nukkumaan matkan jälkeen...
alkumatkasta kun navigaattori vielä toimi...mur/  Manntårpissa hevoset karsinoissa lepäämässä / SKÅNE 


Eilen taluteltiin hevosia vielä iltapäivällä ja kevensin molempia vielä ihan hetken illalla. Päivä meni paikkoja tutkiessa ja pieniä asioita selvitellessä. Meille selvisi mm. että meidän tallilla ei ole kauraa eikä vessaa ja suihkuja... Onneksi kaurat saatiin haettua ja lähimmät suihkut ona kävelymatkan päässä. Kaikella on tapana järjestyä. Nyt lähden käpsimään kohti tallia ja ratsastamaan hevosia auringonpaisteeseen! 
Lilli iltaratsastuksessa Kungsgårdenin pihalla
Aurinkoisin terveisin Renja :)

2 kommenttia:

  1. Järjestetäänkö junnujen em kilpailut joka vuosi ja millä tasolla ne kilpaillaan

    VastaaPoista
  2. Hei! Olisi kiva kuulla miten sun kisakausi meni ja mihin tähtäät ensi vuonna :)

    VastaaPoista